18. syyskuuta 2017

TUOTEVÄÄRENNÖS ON MUUTAKIN KUIN KOPIO

Feikkilaukut - tuo helppo tie luksuksen pariin. Feikkilaukuilla ei tässä tapauksessa tarkoiteta ketjuliikkeiden laukkuja, jotka toki ovat lähes aina inspiroituneet muotitalojen luomuksista, eikä niitä merkittömiä laukkuja. Nyt puhutaan niistä, joissa lukee kyljessä Louis Vuitton tai Prada, ostetaan jostain hieman hämärästä paikasta ja hintalappu on sata kertaa alkuperäistä edullisempi. 

Tietysti feikkilaukut ja muut tuoteväärennökset houkuttelevat monia. Hinta on naurettavan pieni, yleensä feikkilaukku maksaa jopa vähemmän, kuin henkkamaukan laukku. Miksi säästää kauan yhteen tuotteeseen, kun samalla rahalla voisi ostaa monia vastaavia. Usein laukku myös saattaa monen mielestä näyttää aivan samalta, kuin alkuperäinen, mutta uskokaa tai älkää, kyllä harjaantunut silmä feikin aidosta tunnistaa! Usein feikkituotteita ja aitoja yhdistää vain ja ainoastaan samantyylinen kuosi tai logo, joka feikin tapauksessa myy. Materiaali on eri, vetoketju on erilainen ja tekstit vinossa ja fontitkin voivat olla aivan erilaisia. Lista on loputon, mutta laatu on aina huonompi. Kallis laukku kestää jopa vuosikymmeniä hyvänä, kun taas kopio hajoaa käytössä nopeasti.


.
Suurin osa ihmisistä tuomitsee rikokset. Voisin väittää, että suurimman osan meistä mielestä varastaminen on rikos, terroriteot ja ihmiskauppa tuomittavia. Kuitenkaan en voisi väittää, että suurin osa ihmisistä tuomitsisi feikkilaukun käyttäjää - onneksi kuitenkin Ranska on havahtunut tähän, ja valtio sakottaakin tuoteväärennösten käyttäjiä. Feikkilaukun ostaminen on muutakin, kuin laukun alkuperäisen suunnittelijan tekijänoikeuksien rikkomista, mikä on toki myös törkeää, onhan joku käyttänyt paljon omaa aikaa tuotteen suunnitteluun - ei kukaan meistä halua, että joku kopioisi jotain meidän itse luomaa.

Feikkutuotteiden takana kuitenkin elää suuri rikollisuus. Kopioiden vuoksi muotitalot menettävät noin 6 miljardia euroa vuosittain. Tämä summa siirtyy lähes lyhentämättöminä terrorismille, huumeille ja ihmiskaupalle. Nämä ovat kaikki niitä, mitä vastaan moni meistä taistelee. Voisi siis todeta, että terrorismia vastustava feikkituotteen ostaja on tekopyhä. Myöskin usein tuoteväärennöksiä myyvät ihmiset ovat laittomasti maassa. Poliisien lähestyessä monet myyjät kaikkoavat. Eivät he sakkoja pelkää, he pelkäävät papereiden tarkastamista.


.
Usein tuoteväärennöksen valmistetaan halpatuotantomaissa, kuten Kiinassa, jossa valmistetaan 90% feikeistä tuotteista. Työntekijöille maksettu palkka on vain nimellinen, työturvallisuudesta nyt puhumattakaan. Väärennökset myös vievät vuosittain vajaalta 40 000 ihmiseltä työpaikan. 

Se, että jollain ei ole kallista, satojen tai jopa tuhansien euron laukkua, ei tee hänestä köyhää tai yhtään sen huonompaa ihmistä. Jokainen sijoittaa rahansa miten haluaa. Se on jokaisen ihan oma asia haluaako käyttää rahat materiaaliin vai kokemuksiin. Vaihtoehtoja väärennetyille tuotteille on kuitenkin monia, jo parilla kympillä saa oikeasti hyviä laukkuja, joiden tausta on hieman edellä mainittua nätimpää.

Mun pointti tässä kaikessa on se, että seuraavan kerran kun mietitte väärennetyn tuotteen ostamista, miettikää vielä kerran.

Pidin tästä puheen äidinkielen kurssilla lähes kaksi vuotta sitten. Aihe oli silloin ajankohtainen ja on yhä edelleen! Mitä mieltä te olette feikkituotteista - kyllä taustoista huolimatta vai ehdottomasti ei?

10 kommenttia:

 1. Heippa! Löysin tän tekstin whatsapp ryhmän kautta ja aihe kiinnosti samantien. Olen aivan samaa mieltä jokaisen pointin kanssa. Feikeissä on tuomittavaa jo se, että siinä varastetaan jonkun toisen työ ja luomus, mutta juurikin hyvin suuri ongelma on se rikollisuus, jota tämä toiminta rahoittaa. Hyvä tuo pointti tekopyhästä terrorismin vastustajasta.
  Jos ei itsellä ole merkkilaukkuun varaa, niin ei sen pitäis olla mikään ongelma. Vaikka nykyään se tuntuu joillekin itsetunto-ongelma miltei olevan, mikä on kyllä todella harmi ja väärin. Laukun arvo ei mitenkään vaikuta sun arvoon ihmisenä ja vaikkapa Zarasta tai muista vastaavista löytyy paljon muotitalojen luomuksista inspiroituneita laukkuja (itseäni kyllä tämäkin usein ärsyttää, mutta ei monia) tai sitten voi säästää tai ostaa käytettynä. Keinoja on monia, kunhan vaan jättää sen feikin hankkimatta.
  En ymmärrä sitä miksi kukaan ostaisi feikin ihan vain siitäkin syystä, että jos ihailet alkuperäisen laukun kauneutta niin feikki on aina eri materiaalia, eikä vastaa todellista laukkua ulkonäöltään tai laadultaan kuten sanoit. Jos puolestaan ihailee alkuperäisen laukun merkkiä, niin sehän on loukkaus merkkiä kohtaan ja taas sama juttu, ei siinä feikissä ole sitä samaa työtä, tarkkuutta, laatua tai kestävyyttä.
  Todella hyvä teksti ja jään myös sun blogias seurailemaan! ☺️

  https://saraoonav.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä sun kanssa. Itseäni myös vähän ärsyttää ketjuliikkeiden lähes suorat kopiot merkkilaukuista, mutta löytyy tarjonnasta myös niitä uniikimpia yksilöitä! Esimerkiksi yksi mun lempparilaukuista on ihan Mangon - tykkään siitä ihan yhtä paljon kuin jostain Vuittonin laukusta! Merkkilaukun ei pitäisi olla hyvän itsetunnon itseisarvo, vaikka kyllähän se luonnollisesti usein osoittaa että käyttäjällä on makua ja rahaa (mikä on erittäin huono itsetunnon kohottaja)

   Aivan totta toi alkuperäisen merkin loukkaus feikkituotetta ostaessa - en itse edes ajatellut tuota!

   Kiitos paljon - ihanaa että pidit <3

   Poista
 2. Tuo feikkien tunnistaminen on ihan oikeasti juuri noin. Itse näen usein jo monen metrin päästä onko laukku aito vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep sama! Toki ymmärrän, että kaikki eivät huomaa eroaa...

   Poista
 3. Hyvä teksti ja täysin samaa mieltä sun kanssa! Liian moni katsoo tätä läpi sormien ja musta tuntuu että oon aina ainoona ihmisenä paasaamassa tästä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No niinpä, ihan outoa, että yllättävän monen mielestä feikkituotteet on ihan ok :D

   Poista
 4. Tää oli kyllä ihan huippu hyvä teksti sulta! :) Monta hyvää pointtia<3

  VastaaPoista
 5. Tosi hyvä teksti! Itse sanon myöskin feikkilaukuille ja muille feikkituotteille ehdottomasti nou-nou.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jee ihana kuulla, että oot asiasta tota mieltä :-) !

   Poista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! ♥